RSS

miercuri, 24 februarie 2010

Portret de teracota: Nefertiti


Nefertiti - faraonul din Amarna (aprox. 1379-1361 î.Hr)

Alaturi de sotul ei, AMENofis/AkhenATON, "Marea Consoarta Regala" a pus bazele unei noi capitale, pe locul vechii Teba, Amarna, impunand Egiptului o noua si unica religie: religia monoteista. Amon-Ra devenea zeul suprem ATON Atotputernicul.
Curand, marea preoteasa ("Mare preot" era o distinctie care se presupunea ca le este rezervata numai faraonilor) avea sa ia locul sotului ei in viata politica, luandu-si nume si infatisare barbateasca si dandu-se drept fratele lui Nefertiti.
Nefertiti ("A sosit cea frumoasa") era infatisata adesea, cum nici o alta consoarta nu fusese vreodata infatisata, conducand un car de lupta si tinand un mana un sceptru, simbol al puterii supreme in stat, sau calatorind in lectica regala si impartind aura victoriei. Titlul sau regal aditional era: "Neferneferuaton"- "Perfecta este perfectiunea lui Aton".
Treseul reginei in istorie se opreste insa bursc. Dupa urcarea pe tron a lui Tutankhamun, in 1333 i.e.n., tot ce mai putea aminti de Akhenaton si Nefertiti fusese deja distrus in mod sistematic.
Nefertiti a ramas ca singura figura feminina care a domnit in Egipt si a indraznit sa-si asume abateri extraordinare de la traditiile egiptene, ocupand pozitii sociale, religioase si politice admise pana atunci doar faraonilor.

Detalii tablou:
Tempera,
40/50 cm

0 comentarii: